Hvor mange lyddæmpende / støjdæmpende billeder skal jeg bruge?

Det første der er afgørende for hvor mange lyddæmpende billeder du skal bruge er størrelsen på de rum hvor du skal have løst akustikproblemer, og dernæst hvor galt det står til med rumklangen. En god fingerregel er at starte med at dække 15-25 % af vægarealet med akustikforbedring.

Børnehave eksempel fra Skovbørnehave i Solbjerg
Her er et eksempel på en børnehave vi har lavet akustikforbedrende billeder til. De har problemer med akustikken i køkkenet hvor de sidder og spiser hver dag sammen med børnene. Du kan nok forestille dig at det kan give meget larm at sidde med 20 børn rundt om et bord.

Her var der klinker på gulvene som man normalt har det på steder, hvor hygiejnen er meget vigtig. Det betød dog at akustikken blev meget dårlig, da der også var gipsvægge og gipsloft. Her er nogle specs på løsningen:

Rummets størrelse: 24 kvadratmeter (55 kvm vægareal).
Løsning: 4 lyddæmpende billeder á 100 x 150 cm. (6 kvm billeder)
Dvs. her var det nok at dække 11 % af vægarealet.

Billederne placerede vi så de to af dem hænger lige overfor børnene – så lyden rammer billederne så “hurtigt som muligt” uden at blive kastet frem og tilbage i rummet først. Derudover er billederne placeret så der ikke er modstående hårde vægge. Dvs. at der hvor der var tomme vægge lige overfor hinanden satte vi lydabsorberende billeder på den ene væg.

Konklusionen
Når du skal have løst akustikken handler det altid om at få nedsat efterklangstiden, og det gøres bedst ved at have så få steder som muligt hvor lyden kan kastes frem og tilbage, dvs. modstående hårde vægge. Så start fx. med at dække 10-15 % af væggene, og placer ikke billederne overfor hinanden, men placer dem forskudt, så du har så få steder som muligt hvor lyden kan “stå og køre” mellem to vægge.

Reklamer

Om akustik-lab
Jeg er direktør i SUMOpix A/S hvor vi har siderne SUMOpix.com og Akustik-lab.com. Vi arbejder med udsmykning og akustik. På denne blog skriver jeg om akustikproblemer og løsninger.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: